Biologisch: Klimaatneutraal!

Agroforestry workshop op Biovak 2014

Gepubliceerd: 21-01-2014
Agroforestry workshop op Biovak 2014

23 januari vanaf 11 uur organiseert het PNW tijdens de Biovak een workshop Agroforestry, met onderzoekers uit Vlaanderen en Nederland en een Nederlandse boer met praktijkervaring. 
Er zijn nog gratis relatiekaarten beschikbaar (zolang de voorraad strekt!). Interesse? Neem contact op met Erik van Well.

Biologische bedrijven moeten eenvoudig klimaatneutraal kunnen worden. Dat was de insteek van het praktijknetwerk Biologisch: Klimaatneutraal! Waaraan ruim 50 biologische akkerbouwers, melkveehouders, varkens- en pluimveehouders meedoen.

Toch niet eenvoudig
Dat het niet zo eenvoudig is bleek het afgelopen jaar. Energiegebruik compenseren is prima mogelijk, maar voor terugdringen of compenseren van lachgas en methaan is veel meer nodig.

Haalbaar met Agroforestry
Toch laten de deelnemers zich niet zo makkelijk uit het veld slaan. Een deel heeft aangegeven ‘out of the box’ te willen denken en belangstelling te hebben voor AgroForestry. Deze techniek, waarbij bomen in rijen in akkers of weiden worden geplant heeft zich al lang bewezen in de tropen, maar kent de laatste jaren ook een opmars in Frankrijk en bij onze zuiderburen. Het planten van bijvoorbeeld populieren of walnoten geeft een verbetering van het microklimaat, zowel bovengronds als ondergronds. Bomen (en dan met name vlinderbloemige bomen als els en robiniasoorten) voegen mineralen en organische stof toe aan de bodem in de vorm van wortels en bladeren. Bovengronds zorgen ze voor schaduw en een lagere windsnelheid waardoor en minder vocht verdampt. Verder leveren ze natuurlijk veevoer (bladeren), snoeihout en bouwhout.

Goede resultaten
In Noord Frankrijk laten experimenten al een 10% hogere gewasopbrengst zien met daar bovenop nog de inkomsten uit houtverkoop. Daarbij leggen 100 bomen jaarlijks net zoveel CO2 vast als er vrijkomt bij de productie van 8000 liter melk. Voldoende reden om deze maatregel eens goed ‘onder de loep’ te leggen.

Workshop op Biovak 2014
Op 23 januari vanaf 11 uur organiseert het praktijknetwerk tijdens de Biovak een workshop met onderzoekers uit Vlaanderen en Nederland en een Nederlandse boer met praktijkervaring.

Er zijn nog gratis relatiekaarten beschikbaar (zolang de voorraad strekt!).
Interesse? Neem contact op met Erik van Well.

Meer info: Erik van Well (evanwell@clm.nl) of Kees van Veluw (k.vanveluw@louisbolk.nl)

Terug naar het nieuwsoverzicht
Twitter RSS